Varia

Hier zullen we aantal items bespreken die worden gebruikt bij het rotsklimmen in het algemeen.

 1. Handverzorging (voordien).
  Vooraleer men begint te klimmen kan men de handen opwarmen. Er bestaan een aantal opwarmingsoefeningnen om bv de polsen losser te maken. Dit om blessures te voorkomen. Er bestaan echter een aantal hulpmiddeltjes om dit aangenamer en gemakkelijker te maken. Een voorbeeld hiervan is de "Eggsercizer". Het is een gelvormige bal in de vorm van een ei. Door er in te knijpen kan men de handen (en dan vooral de spieren en de pezen) opwarmen. Een ander hulpmiddel is de "Warm-up". Dit is een soort van kneebare plasticine die in bepaalde hardheiden bestaat (andere kleuren). Het zijn allemaal redelijk dure opwarmingsmethoden die echter niet noodezakelijk zijn. De minder gefortuneerde klimmers gebruiken een ballon gevuld met zand om in te knijpen.
 2. Handverzorging (tijdens).
  Tijdens het klimmen kunnen de handen klam worden door het zweten. Doordat de handen dan vochtiger zijn hebben ze minder grip en kunnen ze gemakkelijker wegglijden. Om dit te voorkomen kan men de handen (tijdens en voor het klimmen) "inkalken". Doordat er zich dan een laag kalk op de handen bevindt heeft men een betere grip op de rotsen. Het wordt ook gebruikt om het bloeden van kleine wondjes te stoppen. Wanneer men op scherpe en sterk gecorrodeerde rotsen klimt kan men zich soms kwetsen aan uitstekende rotspuntjes of scherpe afslijtingen. Hierdoor kunnen er zich kleine wondjes op de handen vormen. Om het bloeden (tijdelijk) te stoppen doet men er een weinig kalk op. De soort kalk die men gebruikt is dezelfde van de turners en gymnasten en is eigenlijk magnesiumcarbonaat. Doordat het de eigenschap heeft van niet gemakkelijk op te lossen in water is het ideaal om de handen minder klam te maken. Mocht het oplossen in water (zoals bv bloem) zou er zich een plakkerige laag op de handen vormen die binnen de kortste keren zou afslijten. Sommige klimmers tapen bepaalde vingerkootjes in om ze te beschermen en om betere grip te hebben (zoals gewichtsheffers). De kalk wordt in een zakje aan de klimgordel of aan een apparte riem gedragen. Er bestaan verschillende soorten zakjes met verschillende functionaliteiten (zoals extra bergruimte voor sleutels of een energiebar).De kalk zelf kan men in twee vormen kopen: vast en in een netje. Als de kalk nog vast is dient men deze eerst te verbrokkelen, als ze al in een netje zit kan men ze gemakkelijker aanbrengen door simpelweg eens in het netje te knijpen met de hand.
 3. Algemene veiligheid.
  De algemene regel is dat iedereen die aan de voet van een rots staan een helm draagt. Veel beginners maken de fout te denken dat een helm bedoeld is voor degene die klimt. Niets is minder waar. Bij het klimmen gebeurt het vaak dat er kleine rotsbrokjes of stenen naar beneden komen doordat de klimmer misgrijpt of zijn voeten verkeerd plaatst. Het gevaar bestaat er dan in dat de mensen die beneden staan geraakt worden door deze stenen. Daardoor is het zeker noodzakelijk dat de beveiliger een helm draagt. De klimmer dient enkel een helm te dragen indien de rots in zeer slechte staat is (en er bijvoorbeeld rotsbrokken vanzelf naar beneden komen) of als er zich nog klimmers boven hem bevinden (om dezelfde reden als hierboven is beschreven). Er bestaan verschillende soorten helmen van verschillende fabrikanten. We bespreken hier twee helmen van het merk Petzl.
  • Een eerste helm (Ecrin Roc)is een eenvoudig model die al een tijdje bestaat en voorzien is van een verstelbaar binnenwerk. Er zijn verluchtingopeningen voorzien aan de bovenkant en de kinriem is eveneens verstelbaar. Door aan de gele riempjes te draaien kan men het draagwerk groter of kleiner maken. Aan de buitenkant zijn gaatjes voorzien om verluchting te voorzien.
  • Een tweede model (Meteor) is iets geavanceerder (en nieuwer). Het is een helm die volledig uit kunststuf is gefabriceerd en dus veel lichter en aangenamer om te dragen omdat de binnenkant uit polypropyleenschuim is gemaakt. De helm lijkt een beetje op een fietshelm door zijn vorm. De groote van de helm is aanpasbaar door aan de zwarte knoppen te draaien. De kinriem is eveneens instelbaar.
 4. Eerste hulp.
  Dit onderwerp wordt nog uitvoeriger besproken op een ander gedeelte van de site. De meeste rotsklimmers hebben echter meestal een eerstehulp kit bij. Omdat het hier om een buitensport gaat, kunnen er zich natuurlijk altijd kleine ongevallen voordoen.
 5. Touwzakken.
  Om gemakkelijker te werken wordt het touw altijd op een bepaalde manier opgerold zodat het zich nadien gemakkelijker ontrold. Het is echter een intensief en minitieus werkje om het touw op zo'n manier op te rollen. Een andere methode is de touwzak. Doordat men het touw los op de zak laat zakken bevindt het onderste uiteinde van het touw zicht altijd helemaal onderaan de zak en het bovenste uiteinde helemaal bovenaan de zak. Zo hoeft men enkel de zak open te ritsen en het uiteinde te nemen om het touw te kunnen gebruiken. Als men het touw gewoon laat zakken op de zak kunnen er zich geen knopen bevinden in het touw. Let wel! het touw mag niet in de zak worden gepropt, want dan kan kunnen er zicht toch knopen voordoen. De zak beschermt eveneens het touw en help de levensduur ervan te verlengen.


Eggsercizer Warm-up
Eggsercizer Warm-up
Magnesium Kalknetje
Magnesiumpoeder ("kalk") Netje met poeder
Magnesiumzakje Magnesiumzakje (Petzl)
Magnesiumzakje met
extra compartiment
Magnesiumzakje met rits
(producent Petzl)
Magnesiumzakje (Beal)  
Magnesiumzakje (producent Beal)  
Helm (Petzl) Binnenkant Helm (Petzl)
Helm die bescherm tegen
vallend rotspuin (Petzl)
Binnenkant van de helm
Helm2 (Petzl) Binnenkant Helm2 (Petzl)
Instelbare lichte helm
(Petzl)
Binnenkant van de helm
Schroef Helm2 (Petzl) Eerstehulpkit
Schroef om de grootte van
de helm te verstellen
Eerstehulp kit
Touwzak Touwzal(Beal)
Touwzak Touwzak (producent Beal)