Touwsoorten

Voor de klimsport zijn er verschillende soorten touw ontwikkeld en dit telkens voor specifieke doeleinden.

 1. Dynamisch touw
  Het meest voorkomende touw is "dynamisch klimtouw". Het touw bestaat uit een nylon kern waarin o.a. een draadje zit met daarop de nummers waaruit men de productiedatum en de karakteristieken van het touw kan opmaken. Daarrond zit dan het eigenlijke touw gevlochten. Daar nog es rond zit dan de mantel (die meestal gekleurd is) en die zorgt voor bescherming van het touw. Het is een touwsoort die (zoals het woord het al zegt) meerekt. Bij een val wordt dus een deel van de valkracht opgevangen door het touw, dit maakt de val minder hard en voorkomt rugblessures. Het touw rekt ongeveer een 50cm per 10m (dit hangt af van soort tot soort). De rekkracht van een touw staat telkens beschreven op de verpakking. Dit soort touw wordt gebruikt om iemand te beveiligen tijdens het klimmen. Het wordt meestal niet gebruikt om op af te dalen (hiervoor gebruikt men statisch touw). Het kan per lopende meter aangekocht worden ofwel (zoals op de foto) op een voorafbepaalde lengte, samengebonden. Soms worden touwen die zo verkocht worden op een speciale mannier gekleurd. de ene helft van het touw heeft dan een ander motief of kleur dan de andere helft. Dit dient om snel het midden van het touw terug te vinden op een veilige mannier. Dit is de meest gebruikte touwsoort bij zowel rotsklimmen als indoorklimmen om stijgende klimmers te beveiligen. De uiteinden worden meestal getaped en dichtgeschroeid tegen uitrafelen. Ze bestaan in diameters van 8 tot 11mm.
 2. Statisch touw
  De tegenhanger van dynamisch touw is statisch touw. Dit touw wordt gebruikt om op af te dalen of om op het touw zelf te stijgen met een stijgklem. Dit touw wordt veelal gebruikt bij speoleologen omdat zij enkel stijgen en dalen op touw en zelden tegen wanden. Dit touw mag niet gebruikt worden om stijgende klimmers te beveiligen omdat het niet meerekt en de val dus veel harder zou worden. Het wordt wel gebruikt bij rotsklimmers om te "Abseilen" ( = rapellen) omdat het niet meerekt. Over het algemeen zijn de statische touwen goedkoper en duurzamer dan dynamische touwen. Deze touwen hebben een weid verspreidingsgebied.
 3. Canyoning touw
  Sommige statische touwen zijn canyoning-touwen. Het gebruikte materiaal maakt dat dit touw kan drijven. Het is meestal ook fel gekleurd (oranje, rood of geel) zodat men het snel en gemakkelijk terugvindt. Canyoning is het afdalen met touwen langs watervallen.
 4. Dry touw
  Touwen die behandeld zijn als "dry". Deze (dynamische) touwen hebben de eigenschap dat men ze zelfs kan gebruiken als ze nat zijn (water/ijs/sneeuw). Een normaal touw zou zijn mogelijkheden verliezen als het nat wordt: het touw zou beginnen opzwellen en water opnemen door de inwendige structuur van het touw. De weerstandskracht van het touw zou verminderen: het touw wordt gladder en dus moeilijker te hanteren. Bij dry touw ligt dit anders. Deze touwen zijn chemisch behandeld zodanig dat ze waterresistent zijn. Ze worden vooral gebruikt voor ijsklimmen en het stijgen of klimmen in gebieden met sneeuw (vb boven de eeuwige sneeuwgrens in rotsgebergten).
 5. Materiaaltouw
  Materiaaltouw. Dit is statisch touw van een geringe dikte (<=8mm) en fel gekleurd (zichtbaarheid). Het wordt gebruikt om materiaal te bevestigen aan een (borst)gordel en eventueel om knopen te leggen op een afdaalapparaat (om de afdaalsnelheid te verminderen). Men kan eventueel op zon touw hangen (8mm) maar men kan (mag) er niet op klimmer of afdalen omdat de touwsterkte niet berekend is op valkrachten of wrijving. Het wordt vaak gebruikt om voetlussen of dergelijke zelf te maken. Soms wordt er toch op 8mm touw afgedaald, maar dan neemt men het touw dubbel.
 6. Band
  Band. Dit is een (nylon) band die ook gebruikt wordt bij het fabriceren van klimgordels. Men kan deze band per lopende meter kopen in verschillende diktes of in voorgemaakte lussen. Men maakt er zelf gordels van, meestal worden er bortsgordels van gemaakt of kindergordels (op maat). Er kunnen ook lussen van gemaakt worden (bijvoorbeeld om aan een boom te kunnen beveiligen). Hiervoor worden eerst de twee uiteinden van het stuk band aan mekaar (dubbel) geknoopt en daarna de twee uiteinden vastgestikt. Meestal wordt het stikken gedaan door een schoenmaker die een professionele stikmachine heeft en met nylon stiksel (omdat dit sterker is).


dynamisch touw bandlus
Klimtouw (dynamisch) Bandlus
voorgebonden touw  
Voorgebonden touw  
Verschillende touwsoorten
Verschillende touwen