Stijgklemmen

Stijgklemmen worden gebruikt wanneer rotsklimmers stijgen op een rots waar al een touw hangt. Ze worden zelden of nooit binnen gebruikt. Een stijgklem kan om verschillende redenen gebruikt worden. Ofwel omdat men aan het afdalen is en men, om een of andere reden, plots weer langs hetzelfde touw omhoog moet. Ofwel om zichzelf te beveiligen wanneer men een rots beklimt (dus zonder beveiliger beneden). Door middel van bepaalde technieken (en combinatie van klemmen) is het mogelijk om op een touw omhoog te klimmen (en niet tegen een rots, zoals gebruikelijk). Stijgklemmen worden niet zo vaak gebruikt op dynamisch touw omdat ze (door gebruik van tanden) de touwmantel lichtjes beschadigen. We onderscheiden de volgende soorten stijgklemmen:

 1. De "Croll"
  Dit is een linkse stijgklem die vaak gebruikt wordt door speleologen. Ze wordt ter hoogte van de borst gedragen met de opening naar buiten toe, zodat het touw gemakkelijk in de gleuf te plaatsen is. Wanneer de croll in gebruik is wordt normaal nog een extra musketon gebruikt aan de bovenkant om zeker te zijn dat het touw in de daarvoor voorziene gleuf blijft. De tanden die in de mantel van het touw grijpen zijn met een veer bevestigd. Ze zijn gemakkelijk te bedienen met de duim. Met de wijs- en middenvinger kan dan het touw in de gleuf worden gebracht. Door de tanden achter de zijkant van de klem te brengen kan men deze laten openstaan. Verschillende merken brachten een soortgelijke klem uit, maar de bekendste is die van Petzl.
 2. De "Basic"
  Dit is een rechtse stijgklem die het perfecte spiegelbeeld is van de Croll. Ze wordt meestal vastgemaakt aan een borstgordel. Zoals de Croll is de basic eveneens gemakkelijk met één hand te bedienen. Om de herkenning gemakkelijker te maken zijn de Croll en de Basic meestal in totaal verschillende kleuren/uitvoeringen.
 3. De handstijgklem
  Bij Petzl heten deze klemmen "Ascension". Ze bestaan in een linkse en een rechtse uitvoering die perfecte spiegelbeelden zijn van elkaar. Ze functioneren op dezelfde wijze als de Croll en de Basic, maar er is een handvat aan bevestigd. Ze worden vaak in combinatie met een voetsteun en een Croll/Basic gebruikt om te stijgen op een vast touw. De tanden op de klem zijn zeer ingenieus gebouwd. Doordat er in het midden van de "tanden-kam" een aantal gleuven zitten, kan er langs daar vuil ontsnappen. Wanneer een klem druk uitoefend op een touw wordt alle vuil die zich in het touw bevindt naar buiten geperst. Dit kan tot gevolg hebben dat het vuil zich ophoopt tussen de tanden en dat de tanden zodoende geen grip meer hebben op het touw, met alle gevolgen vandien. Door dit systeem (van vuil - afvoerende gleuven tussen de tanden) wordt dit enigszinds voorkomen.
 4. De Shunt
  Dit is een klem die geen tanden gebruikt om af te remmen, maar een "kam" die het touw klemt. Dit heeft tot voordeel dat de touwmantel niet beschadigd wordt. De klem remt wel iets trager en iets minder goed af dan een traditionele klem met tanden, daardoor wordt ze vaak gebruikt als extra beveiliging bij een rapel. Wanneer men de pal van het toestel loslaat, blokkeert het. Om verder af te dalen dient men te pal in te knijpen.
 5. Noodklem
  Is iets wat de meeste rotsklimmers bij zich hebben. Het is een klem die uit 1 stuk is vervaardigd en daarom enorm duurzaam is. Ze wordt meestal niet intensief gebruikt, behalve in noodgevallen. Met behulp van een musketon kan men er een volwaardige (stijg)klem van maken. Het is een kleinnood die enorm handig kan blijken voor de meest uiteenlopende dingen (van opzetten van een takel tot het openen van flesjes:-).


croll gesloten croll open
Croll gesloten Croll open
croll gebruik basic gesloten
Gebruik van de Croll Basic gesloten
basic open basic gebruik
Basic open Gebruik van de Basic
Stijgklem links gesloten Stijgklem links open
Stijgklem links gesloten Stijgklem links open
gebruik stijgklem links Stijgklem rechts gesloten
Gebruik van de linkse stijgklem Stijgklem rechts gesloten
Stijgklem rechts open gebruik stijgklem rechts
Stijgklem rechts open Gebruik van de rechtse stijgklem