Musketons

Het voorwerp die het meest geassocieerd wordt met de klimsport is natuurlijk de musketon (of karabiner). Ze bestaan in verschillende maten en soorten en dit telkens voor verschillende doeleinden.

 1. Open musketons
  Open musketons worden zijn de meest gekende. Ze hebben een kliksysteem waardoor ze automatisch sluiten. De draagkracht van open musketons bedraagt meestal tussen de 10 en de 20 kilo Newton. Ze worden gebruikt om stellingen te maken of om touwen te bevestigen, nooit voor persoonlijke bescherming. Grofweg bestaan er 2 soorten open musketons: rechte en kromme (banaan-musketons). Ze worden meestal in paar gebruikt. tussen de twee musketons zit dan een stuk dubbelgestikte band. Zoiets noemt men een "setje".
  • Open musketon recht
   Deze musketon wordt gebruikt om aan de muur te bevestigen. Door zijn rechte vorm kan hij (iets) minder gemakkelijker vanzelf openklikken (door bijvoorbeeld oneffenheden in de muur) dan zijn kromme tegenhanger. Eveneens door de vorm is het eenvoudiger om hem in een oog te klikken.
  • Open musketon krom (banaan)
   Dit model wordt gebruikt aan de andere kant van het setje. Door zijn ergonomisch gebogen vorm is het gemakkelijk om een touw in de musketon te plaatsen door middel van de duim. Zo heeft men maar een paar vingers nodig om zich te beveiligen.
  • Setje
   De twee musketons samen vormen een setje. Ze worden verbonden door een stuk dubbelgestikte band.
 2. Gesloten musketons
  Gesloten musketons worden ook vaak HMS musketons genoemd. Dit is een duitse afkorting voor halvemastworpknoop, een methode om Te beveiligen zonder gebruik van een 8. Grofweg bestaan er vier soorten. Ze verschillen onderling door hun mannier van sluiten.
  • Gesloten musketon dmv een schroef
   Om deze muskton de sluiten dient men aan de cilinder te draaien die zich op het openingsstuk bevindt. Door het draaien schuift de cilinder naar boven en kan de musketon niet meer worden geopend. Als de cilinder helemaal bovenaan is, draait men deze meestal een kwartslag terug om hem bij hevige spanning toch terug open te krijgen.
  • Gesloten musketon dmv een zijdelingse schuiver
   Dit model maakt gebruik van een veer in het openingsmechanisme. Wanneer men het openingsmechanisme loslaat, sluit de musketon zich vanzelf. Wanneer hij gesloten is, draait de sluitcilinder een kwartslag, daardoor kan de musketon niet meer open. Wanneer men de musketon opnieuw wenst te openen, dient men de sluitcilinder een kwartslag terug te draaien.
  • Gesloten musketon dmv Spinbal® en Ball Lock®
   Dit zijn twee sluit-mechanismen van Petzl. Ze dienen om gemakkelijk een muskton te kunnen openen of sluiten met verkleumde of vuile handen. Ze zijn iets duurder, maar gebruiksvriendelijker. Men opent telkens de musketon door op de groene knop te drukken en de sluitcilinder te verdraaien.
  • Gesloten musketon dmv verticale schuiver
   Deze musketon sluit automatisch doordat de sluitcilinder (die de musketon verhindert van open te gaan) automatisch naar boven schuift. Om de musketon te openen dient men eenvoudig te sluitcilinder naar beneden te schuiven.
 3. Staal
  Stalen musketons worden gebruikt bij de rotsen zelf. De eindankerpunten zijn vaak voorzien van stalen musketons (omwille van de slijtage). Ze worden gesloten door middel van een tang. De grote modellen worden gebruikt bij speleo. Ze zijn relatief goedkoop en slijtvast, maar ze zijn enorm zwaar.


open musketon recht model open musketon gebogen model
Open musketon recht model
(Model Petzl)
Open musketon gebogen model
(Model Petzl)
setjes gesloten musketon HMS model
Voorbeelden van setjes Schroefmusketon HMS model
gesloten musketon ovaal model gesloten musketon gebogen model
Schroefmusketon ovaal model Schroefmusketon gebogen model
gesloten musketon zijdelings model gesloten musketon zijdelings model
Zijdelings gesloten musketon Musketon geopend voorkant
gesloten musketon zijdelings model Musketon met Spinball
Musketon gesloten voorkant Musketon met Spinball
(Model Petzl)
Musketon met Spinball Musketon met Spinball
Musketon met Spinball (open)
(Model Petzl)
Musketon met Spinball
(Model Petzl)
Musketon met schuif-sluiting Musketon met schuif-sluiting
Gesloten schuifmusketon Gesloten schuifmusketon
(Geopend)
Musketon met schuif-sluiting Stalen musketon
Gesloten schuifmusketon Stalen musketon (klein) geopend
Stalen musketon Stalen musketon
Stalen musketon (klein) gesloten Stalen musketon (groot)