Gordels

Elke (rots)klimmer heeft een gordel nodig om zijn veiligheid te kunnen garanderen bij het klimmen. Dit is een belangrijke aankoop omdat er met veel dingen moet worden rekening gehouden: bewegingsvrijheid, gewicht, belemmering, bestand tegen schuren, prijs. Er bestaan verschillende soorten gordels, en dit telkens voor verschillende doeleinden. We bespreken de meestvoorkomende aan de hand van voorbeelden van producent Petzl.

 1. Heupgordels
  Heupgordels worden het meest gebruikt bij rotsklimmen en indoor klimmen. Doordat ze enkel de heup en de bovenbenen ondersteunen, geven ze een ideale bewegingsvrijheid. Men kan er al hangend in "zitten" wanneer men even wil uitrusten. Het comfort van de gordels is veelal afhankelijk van de soort banden die gebruikt worden bij de heup en de bovenbenen.
  1. Niet Verstelbare heupgordels
   De niet verstelbare gordels. Deze worden vaak gebruikt voor rotsklimmen omdat ze minder wegen dan de verstelbare soortgenoten. Ze verschillen onderling in afwerking door dikte van de heupriemen en het aantal materiaallusen (dit zijn plasticen ogen aan de heupriem waaraan materiaal wordt opgehangen.). Een voorbeeld van een niet verstelbare gordel is een Corvus. Het is een sportklimgordel met een snelle regeling van de heupriem.
  2. Verstelbare heupgordels
   De verstelbare gordels. Deze worden vaak gebruikt bij alpinisme, doordat ze verstelbaar zijn, kunnen ze eerst en vooral door verschillende personen worden gebruikt, maar nog veel belangrijker: kunnen ze boven kledij worden gedragen. Door het verstellen van de riemen is het perfect mogelijk om de gordel bovenop een overbroek te dragen. In het verleden werden deze gordels minder gebruikt omdat ze logger en zwaarder waren dan de niet verstelbare. Maar vandaag de dag is de technologie zodanig geëvolueerd dat ze bijna hetzelfde comfort geven als hun niet verstelbare soortgenoten. We geven enkele voorbeelden:
   • Tetrax
    Dit is een van de lichtste gordels die er bestaan. Hij heef een heupriem die op twee plaatsen verstelbaar is. De beenlussen kunnen zeer wijd worden ingesteld. Doordat het inbindpunt vlak boven de heupband is gesitueerd maakt dit het manoeuvreren op touw gemakkelijker. De Tetrax heeft twee materiaallussen.
   • Calidris
    De Calidris heeft een brede en soepele heupband. Het is een optimale combinatie van bewegingsvrijheid en draagcomfort. Hij heeft een ander soort inbindpunt als de Tetrax dat langdurig hangen op de gordel aangenamer maakt. De Calidris heeft vier materiaallussen.
 2. Integraalgordels
  Integraalgordels worden niet alleen rond de heup en de bovenbenen gedragen, maar ook rond de schouders. De gordel moet gedragen worden met een musketon om de twee delen samen te houden. Hij wordt niet zozeer gebruikt bij rotsklimmen, maar eerder bij gletsjertochten, wanneer men een zware last op de rug draagt.
 3. Kindergordels
  Om kinderen ook de kans te geven om het klimmen te ontdekken heeft Petzl een tijdje geleden een kindergordel op de markt gebracht (Ouistiti) die op dezelfde manier functioneert als een integraalgordel. De gespen zijn echter op de rug aangebracht, zodat het kind er zelf niet bijkan.

 

Corvus (Petzl) Tetrax (Petzl)
"Corvus" producent Petzl
Niet verstelbaar
"Tetrax" producent Petzl
Verstelbaar
Calidris (Petzl)  
"Calidris" producent Petzl
Verstelbaar
 
Integraalgordel (Petzl) Ouistiti (Petzl)
Integraalgordel producent Petzl
Compleetharnas
Kindergordel Petzl
"Ouistiti"