Afdaalapparaten

Een afdaalapparaat is een pbm (persoonlijk beveiligings materiaal) die ervoor zorgt dat de klimmer na het beklimmen van de rots ook weer veilig beneden raakt. Er bestaan verschillende soorten: sommige worden enkel gebruikt bij rotsklimmen, sommige worden gebruikt bij indoor klimmen, sommige worden gebruikt bij speleo. Hier bespreken we enkel de apparaten die gebruikt worden bij rotsklimmen. Sommige afdaalapparaten kunnen ook gebruikt worden als een stijgapparaat. Dit betekent dat het apparaat ook kan gebruikt worden bij het stijgen (vb Grigri).

  1. Acht
    De acht is een stuk metaal (aluminium-legering) die gebruikt wordt om af te dalen op enkel of dubbel touw. Hij kan ook worden gebruikt om een (andere) klimmer te beveiligen. Het is het oudste, meest gebruikte en het goedkoopste afdaalapparaat. Het is veilig als het op de juiste manier gebruikt wordt. De techniek die gebruikt wordt om af te dalen op een 8 is meestal de eerste die wordt aangeleerd aan beginnelingen omdat ze redelijk eenvoudig is. Interventiediensten overal ter wereld maken ook gebruik van deze methode omdat het de snelste manier is om (veilig) af te dalen. Als men heel snel afdaalt wordt dit meestal gedaan in combinatie met een (lederen) handschoen om brandwonden, door wrijving te voorkomen. Verschillende producenten brengen hun eigen soort acht uit. Zo bestaat er een acht (Pirana) speciaal voor Canyoning, die verschillende remposities heeft. Petzl heeft ook een acht uitgebracht met een anti-verbrandingsgripje. Als het touw door de acht glijdt, kan deze zeer warm worden. Door hem aan het gripje vast te nemen voorkomt men brandwonden aan de handen. Kong heeft ook grote modellen van 8-en op de markt gebracht. Deze kunnen worden gebruikt met dubbel touw en door de uitsteeksels hebben ze extra remfuncties.
  2. Grigri®
    Dit is een afdaalapparaat van Petzl. Het is een zelfblokkerende klem/rem met een hendel. Het systeem is zeer eenvoudig en toch geniaal. Het touw waaraan de klimmer hangt komt langs de ene kant binnen in de klem en verlaat deze langs de onderkant. Door het gewicht van de klimmer (die aan het apparaat hangt) wordt de klem opgespannen en blokkeert het touw. Wanneer de klimmer aan de hendel trekt, wordt de klem van het touw weggetrokken door een veermechanisme en kan het touw door het apparaat glijden. Het is een toestel die meer comfort geeft bij het beveiligen, dit mag echter niet lijden tot mindere waakzaamheid.

 

Kong acht Acht Petzl
Gewone acht (producent Kong) Acht met anti-verbrandingsgrip
(producent Petzl)
Grote acht Kong  
Groot model acht (producent Kong)
Pirana Uitleg Pirana
Pirana Uitleg Pirana
(Figuur Petzl)
Voorkant van grigri Achterkant van grigri
Grigri voorkant Grigri achterkant
Geopende grigri  
Grigri geopend