EHBO tijdens het rotsklimmen en op andere momenten.


 

Eerst en vooral, neem je voorzorgen. Een cursus van het Rode Kruis gevolgd hebben is geen overbodige luxe!

Hoe goed je voorzorgen ook mogen zijn, tijdens het rotsklimmen ligt een ongeval vaak in een klein hoekje. Enkele kleine regeltjes kennen is dus mooi meegenomen. Ik ga het in de hieronder volgende tekst niet hebben over wat men moet doen als iemand een splinter in zijn vinger heeft, gestoken is door een wesp of zijn duim heeft verstuikt. Deze tekst is van toepassing op ‘ergere’ en gelukkig ook minder vaak voorkomende ongelukken.

Als er een ongeval is gebeurd moet je deze checklist in volgorde afgaan:

 1. Blijf kalm
 2. Vermijd gevaar
 3. ´Onderzoek´ het slachtoffer en de situatie
 4. Laat hulp halen
 5. Kalmeer het slachtoffer
 6. Doe de eerste zorgen

I. Blijf kalm.

Het is belangrijk dat je kalm blijft. Tijdens een paniekaanval zou je verkeerde dingen kunnen doen maar zou je ook het slachtoffer zenuwachtiger kunnen maken.

II. Vermijd gevaar.

Er is een spreekwoord dat zegt: ´Een ongeval komt nooit alleen!´ Eens het ongeval is gebeurd kan er nog altijd gevaar zijn. Het is belangrijk daarmee rekening te houden en zo veilig mogelijk te werkt te gaan. Vermijd (in de mate van het mogelijke) onnodige acties die uw gezondheid (en dat van het slachtoffer) onnodige schade kunnen toebrengen.

III. ´Onderzoek´ het slachtoffer en de situatie

Om de juiste zorgen te kunnen aanbieden is het belangrijk te weten wat er zich ongeveer heeft afgespeeld. Iemand die 5 meter diep is gevallen heeft meer kansen op botbreuken dan iemand die in gestruikeld is. Laat altijd eerst het slachtoffer zijn verhaal doen, en pas dan de getuigen. Als het slachtoffer het verhaal kan navertellen geeft dit informatie over zijn bewustzijn.

IV. Laat hulp halen

Nu je weet wat het slachtoffer heeft meegemaakt en hoe hij eraan toe is kun je hulp laten halen. Je kan dit doen via GSM maar indien dit niet mogelijk is stuur je best iemand naar de bewoonde wereld (of als je in de bergen bent, naar de dichtstbijzijnde hut). Zorg altijd dat je volgende zaken vermeld:

 • Je eigen naam
 • De plaats waar het ongeval heeft plaatsgevonden
 • Wat er precies gebeurd is. (is hij gevallen van 5 meter hoog, is hij gestruikeld,...)
 • Het aantal slachtoffers
 • Wat het slachtoffer precies heeft, waarover het slachtoffer klaagt

Laat de persoon die hulp gehaald heeft ook altijd terugkeren. Zo weet je zeker dat de hulpdiensten verwittigd zijn.

V. Kalmeer het slachtoffer

Het is goed mogelijk dat het slachtoffer in paniek is. Meestal kan je dit verminderen door met het slachtoffer te praten (Dit helpt hem ook zijn bewustzijn te behouden). Het is ook zeer belangrijk dat je zegt waarmee je bezig bent en maak hem duidelijk dat er hulp wordt gehaald.

VI. Doe de eerste zorgen

Het is belangrijk dat, voor de hulp aanwezig is, je enkele belangrijke lichaamfuncties in het oog houd. Deze zijn:

 • VI.a. het bewustzijn
 • VI.b. de ademhaling
 • VI.c. de bloedcirculatie

VI.a. Het bewustzijn

Indien het slachtoffer wat verward is en een suffe, wat afwezige indruk maakt is er sprake van een verminderd bewustzijn. Blijf tegen het slachtoffer spreken en laat hem zeker niet alleen. Indien het slachtoffer zijn ogen niet meer opent en niet meer reageert als je hem aanspreekt, dan is er sprake van bewusteloosheid. Als hij niet meer reageert op pijnprikkels is er zelfs sprake van een diepe bewusteloosheid. Leg het slachtoffer in een stabiele zijligging, controleer zeker de ademhaling en de bloedcirculatie.

VI.b. De Ademhaling

Zorg dat het slachtoffer vrij kan ademen. Ga dus niet met een volledige groep rond het slachtoffer staan. De ademhaling kan je controleren door je kaak boven het slachtoffer zijn mond en neus houden en kijken in de richting van de borst. Het slachtoffer ademt niet meer als je niets voelt aan je kaak en je de borst niet omhoog en omlaag ziet bewegen. Indien het slachtoffer (quasi) niet ademt (en eventueel blauw ziet) dan moet je onmiddellijk de mond leegmaken en mond op mond beademing toepassen

VI.c. De bloedcirculatie

Controleer of het bloed nog circuleert. Indien dit niet het geval is moet je hartmassage doen. (Dit leer je best bij het Rode Kruis)

Indien het slachtoffer uitwendig bloed moet je het bloed stelpen. Dit kan meestal met pleisters en verband. Indien een slagader is geraakt moet je het bloedvat wel eerst dichtknellen.

Bronnen:

Deze pagina is op medische correctheid gecontroleerd door 2 bergmonitors die tevens arts zijn. Doch is www.rotsklimmen.be niet verantwoordelijk voor eventuele fouten.